SUCCESIUNE

Adaugata la 21.02.2012 de M IRINA

Buna ziua,


Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca Primaria e obligata sa-mi elibereze ,la cerere,  Anexa 24 pentru a vedea ce are pe rol tatal meu (decedat in decembrie 2011)?Suntem 3 mostenitori:mama, fratele  si eu.Ne-ar interesa in prima faza sa stim efectiv care sunt bunurile ce compun masa succesorala - in special cele imobile(teren, paduri) despre care nu stim mare lucru.Functie de  ce ar contine aceasta Anexa, m-as decide dc imi permit sau nu sa dezbat succesiunea (financiar vorbind).Primaria mi-a spus, verbal, ca nu pot deschide procedura succesorala   decat dupa ce se face punerea in posesie (care dureaza).A cui punere in posesie?Pentru ca noi , mostenitorii, n-am solicitat nimic.Primaria mi-a dat de inteles ca nu exista nici Titlu de proprietate si nici PV de punere in posesie pentru tatal meu, si ca trebuie sa duc eu orice dovada despre ce are tatal meu.N-ar trebui ca ei sa aiba o asemenea evidenta? Stiu ca tatal meu are rol deschis.Eu nu vreau momentan punera in posesie, vreau sa stiu efectiv ce are pe rol tatal meu.


Sunt indreptatita sa solicit aceasta Anexa?Si mai ales, Primaria poate sa mi-o elibereze pe baza datelor care apar in registrul agricol?


Multumesc


Irina M

Raspuns dat de: Avocat Rugina Claudia la data de: 22.02.2012 Rating:
Buna ziua,

Potrivit dispozitiilor legale, printre actele necesare pentru dezbaterea unei succesiuni in fata notarului se numara si anexa 24 care se elibereaza de Primaria localitatii in care defunctul a avut ultimul domiciliu. Aceasta se elibereaza la cerere si cuprinde detalii cu privire la defunct, succesori, creante bugetare si bunuri imobile detinute de acesta asa cum apar ele in evidenta institutiei. Reprezentantii primariei abereaza. Dumneavoastra si fratele sunteti mostenitori sezinari ceea ce inseamna ca deja aveti de drept posesia bunurilor ce alcatuiesc masa succesorala. Mama va avea posesiunea bunurilor dupa eliberarea unui certificat de mostenitor de catre biroul notarial.
Daca tatal a platit impozit a platit in baza rolului agricol crae este intocmit in baza unor acte doveditoare a proprietatii. Dumneavoastra nu trebuie sa faceti nici o dovada celor de la Primarie/

In consecinta va sfatuiesc sa adresati o cerere scrisa Primariei, pe care sa o inregistrati la Secretariatul acesteia ( faceti doua copii si solicitati sa va puna si pe copia dumneavoastra, in momentul depunerii, numarul de inregistrare), prin care sa solicitati eliberarea anexei. Sunt obligati sa va raspunda in 30 de zile. S-ar putea ca ceea ce detine tatal dumneavoastra sa aiba o anumita importanta si atunci sa nu va mire ofensiva pe care o vor manifesta reprezentanti locali.

Mult succes!
Raspuns dat de: IRINA M la data de: 23.02.2012 Rating:
Multumesc pentru lamuriri si pentru promptitudine.
O sa adresez o cerere Primariei, asa cum m-ati sfatuit.Da, tatal meu platea impozit .Impozit pe care acum va trebui sa-l platesc eu . S-ar putea sa aveti dreptate referitoare la "atitudinea" reprezentantilor Primariei.Spun asta deoarece relatiile dintre tatal meu si ei n-au fost tocmai cordiale.De-asta v-am si solicitat ajutorul.Fara sa acuz pe nimeni, nu stiu daca asa procedeaza ei in general .
E adevarat ca dc nu exista acte care sa faca dovada proprietatii, aceste imobile nu vor fi trecute in Anexa 24?Si ma refer aici, de exemplu, la pamantul mostenit de tatal meu de la parintii lui (pamant care a apartinut candva CAP-ului ),asupra caruia tatal meu, ca si mostenitor, a avut drept de posesie.I se recunoaste acest drept daca nu are Certificat de mostenitor?Rolul agricol nu face dovada proprietatii?Adica poate fi trecut un bun in rolul agricol fara sa faci dovada proprietatii (fara sa fie al tau)?E posibil, in acest context, ca Anexa sa contina mai putine bunuri decat apar in rol?
Adeverintele de rol agricol si de rol fiscal , eliberate de Primarie, mi-ar fi mai utile in a afla bunurile care fac parte din masa succesorala?
Multumesc pentru timpul acordat